Forum prywatne forum rodzinne Strona Główna prywatne forum rodzinne

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Smacznego!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum prywatne forum rodzinne Strona Główna -> Nasze przepisy kulinarne :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:17, 03 Lis 2006    Temat postu:

Kasia i Krzysiu. Wyrzucacie mnie z tej strony bo niby piszę nie na temat. Przesyłam przepis, który potwirdza,że to ja mam rację.


Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe (w 10 krokach)!

Składniki:
- 1 kostka masła,
- 2 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców,
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:
1. Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky
jest dobrej jakości. Dobra ... prawda?

2. Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia
kuchenne.

3. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego
pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to
tylko możliwe.

4. Powtórz operację.

5. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na
puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej.

6. W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś
do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je
mikserem.

7. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest
trojnoca.

8. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz(woda kolońska, stringi, bikini)
szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so
fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy.

9. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź
monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto
na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.

10.Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spaś.


Potwierdzie czy miałem rację


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paweł




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 12:51, 04 Lis 2006    Temat postu:

Niezłe Wuja! A ja dla odmiany coś z polskiej rzeczywistości (i przepraszam że nie na temat ale nie bardzo wiedziałem gdzie to umieścić )
A może Karol jakiś nowy Temat na takie różne śmieszne rzeczy zrobić?
Ale póki co to musicie to obejrzeć::::::
http://www.youtube.com/watch?v=f36i1dGFLRM

Pozdrawiam! Confused


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kasia




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kalisz/Poznań

PostWysłany: Sob 14:28, 04 Lis 2006    Temat postu:

o, przepraszam. ja nikogo nie wyganiałam - wręcz przeciwnie: stanęłam w obronie Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka Dloniak




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wiedeń

PostWysłany: Sob 21:20, 04 Lis 2006    Temat postu:

Lucek ..slonko ..dziekuje za sprostowanie Smile)...A ztym The Day After to masz racje ...zawsze jakos trafialam na Waszego ciezkiego kaca Smile

Lany ponidzialek :
Obstawiam Ciocia Cela Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sławula




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydzia

PostWysłany: Nie 11:45, 05 Lis 2006    Temat postu:

No Lucjan masz szczęście, że sprostowałeś tę historię o mojej Agusi, bo już chciałem się wybrać do Tczewa i zawiesić Cię na moście nad Wisłą za gumkę z Twych majtasów.
Gumek z Luckowych majtasów mamy sporo, bo Lucek (jeśli ktoś jeszcze nie zna bydgoskich historyjek) zawsze będąc u nas (Kłossków) zostawiał tutaj swe majty.
Nie wspomnę już tego jak po naszym ślubie podebrał z łóżka memu Teściowi Zeniowi nocne wdzianko. Lucek zawsze potrafi zadbać o swe Interesy
FAJNA RODZINA FAJNA RODZINA ...

Ps. Wujku Andrzeju...Twa nalewka wiśniowa robi furorę. Daje wpalnik jak ta lala heheeh. Jeśli ktoś nie zna jeszcze jej smaku, to gorąco polecam.
Od Cioci Marysi Zemler ściągnijcie koniecznie przepisy na sałatki. Miałem zaszczyt wszamać trochę tych pyszności... a pulpeciki i gołąbki mniaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmm

Pozdrawiam Was z mroźnej Bydgoszczy... ale u nas i tak cieplej niż w tym podbydgoskim Tyfusowie ( czyt. Toruń czy coś podobnego)

To była prowokacja... heheheh Moja najukochańsza najwspanialsza Szwagierka Majula na pewno nie pozostanie mi dłużna. Wiesz, że Cię kocham.

Chciałem tylko ożywić dyskusję, bo widzę, że na razie stypa...

Karol Maju WIELKIE DZIĘKI za wspaniałe opisy pod fotami.
Kocham Was.

Ps 1.
Ale wylewny jestem
Ps. 2
Paweł Zemler zasypia na służbie...wujek Marian zdradził nam sekret, że Paweł nabył niesamowitych zdolności-potrafi zasnąć na stojąco na cmentarzu w Dzień Wszystkich Świętych... ale gość.

Pozdrawiam
Sławula


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka Dloniak




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 99
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wiedeń

PostWysłany: Nie 13:24, 05 Lis 2006    Temat postu:

Slawula kochanie : dziekuje za obrone mojej czci i honoru !!!

Wujek Andrzej : Rewelacyjny przepis...czytalam go na glos ...smialam sie do lez..zaraz ide piec...Smile))))))))))))))))))0

Paweł: Ten gosc z filmiku pochodzi z Torunia , spotkalismy go kiedys na meczu speedway w bydgoszczy i mamy z nim zdjecie ....oficjalnie zwa go Cygan Smile)) to juz kultowa postac Smile))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maja




Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 16:59, 05 Lis 2006    Temat postu:

Sławuś, pozostawię to bez komentarza, Ty prowokatorze jeden, farbowany Tyfusie. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maja




Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 17:05, 05 Lis 2006    Temat postu:

Widzę, że forum tematyczne trochę podupadło, Sławek bredzi w malignie, a jakoś nowych przepisów nie widać. Chcę zaproponować pewne zmiany i małą klasyfikację: Konkrety (czyli przede wszystkim dania obiadowe i takie tam), Zupki (tytuł mówi sam za siebie) i Coś słodkiego (czyli ciasta desery itp, itd). To tak na dobry początek. Znam takich, co daliby jeszcze przepis Trunki, a jakże, zapraszam do tego Very Happy. Ja niestety nie znam żadnych przepisów trunkowych, więc tego tematu nie zapodam Embarassed .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 17:38, 05 Lis 2006    Temat postu:

Maja. Tak jak wypada, na Twoje życzenie, podaję przepis na nalewkę, oczywiście, leczniczą. Nalewka wskazana jest w zaziębieniu,w grypie, w anginie, w stanach gorączkowych, pobudza pracę jelit, działa jako poważny specyfik przeciwmiażdżycowy.

Nalewka słodko -gorzka. Pomarańczowa.

Świeże skórki z dwóch pomarańczy
1l spirytusu 96%
0.5 kg cukru
0,5 l wody

Spirytus wlać do szklanego naczynia i wrzucić skórki pomarańczowe. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na sześć dni. Po tym czasie spirytus zlać i przecedzić przez bibułkę. Z wody i cukru zrobić syrop, do ciepłego syropu wlać zlany spirytus,. Po ostygnięciu nalewkę zlać do butelek i odstawić np. do piwnicy. Po sześciu miesiącach powstaje klarowna nalewka, słodka z gorzkawąnutą i mocna. Pije się ją w temp.10-12 stopni. Sprawdzałem, jest bardzo dobra i można ją zrobić o każdej porze roku. Nadaje się do ciasta świątecznego zamiast whiski. Pozdrawiam.
P.s.Umiem robić wino i wódkę ale ostatnio specjalizuję się w nalewkach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maja




Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 18:01, 05 Lis 2006    Temat postu:

Nalewka jak znalazł! Właśnie jestem podziębiona! Chociaż wzmożenia pracy jelit to się trochę boję Wink

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Maja dnia Nie 18:08, 05 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maja




Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 18:06, 05 Lis 2006    Temat postu:

A tak przy okazji to mi się przypomniało, że ja przecież kiedyś robiłam nalewkę karmelową. Gotuje się przez trzy godziny trzy puszki mleka skondensowanego (słodzonego!) i powoli później miesza się to z 1/2 litra spirytusu. Ciekawe w smaku, chociaż jak dla mnie to trochę za mocne. Następnym razem spróbuję zmieszać z wódką.
Jak zrobiłam tę nalewkę na którąś Wielkanoc, to można ją było łyżeczką jeść, takie gęste to dziadostwo wyszło Smile. Ale to z mojej i Karola winy. Karol od pewnej pamiętnej imprezy ma wstręt do alkoholu wysokoprocentowego i marudził, że w całym domu wódą jedzie Very Happy, więc trochę mniej spirytusu wylądowało w nalewce niż teoretycznie powinno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 14:32, 06 Lis 2006    Temat postu:

Maja. Dla uspokojenia jelit i dobrego trawienia, do zimnych mięs, polecam taki sos: 1porcja musztardy +1 taka sama porcja dżemu. Wymieszać i spożyć z mięsem lub wędliną. Może brzydko wygląda ale jest wspaniały.
Lampka czerwonego, wytrawnego wina po posiłku też jest wskazana. POzdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jkrych




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kliny/k.poznania

PostWysłany: Pią 23:43, 10 Lis 2006    Temat postu:

WUJEK!
ja chcę wiedzieć , która to ciocia!!! było juz kilka trafień! prosimy o finał

do LUCKA- aśka już nie musi się zajmować jak szalona , bo zuzek łobuzek złagodniał-nagadałam jej, że jak nie zmieni swego postępowania, to przyjedzie duży wuj lucjan i ją zje.
i dziewczyna na drugi dzień znormalniała . całkiem serio.
przyjechałbyś do nas na wieś.
wiesz podobno dłoniaki z kłossowskimi się wybierają, ale tak od września jadą, więc może cię z gdańska zabiorą. zdążysz na pewno się umówić, oni mają "szalone tempo" Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum prywatne forum rodzinne Strona Główna -> Nasze przepisy kulinarne :) Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin