Forum prywatne forum rodzinne Strona Główna prywatne forum rodzinne

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Konkrety

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum prywatne forum rodzinne Strona Główna -> Nasze przepisy kulinarne :)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maja




Dołączył: 17 Wrz 2006
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Nie 17:46, 05 Lis 2006    Temat postu: Konkrety

Danie z Sejneńszczyzny: Kakory:
Z ziemniaków, jajka i mąki zagniatamy ciasto jak na kopytki (zależnie od iliści ziemniaków djaemy całe jajko, albo tylko żółtko). Robimy farsz - wg. uznania. U nas to był farsz kapustny. Ja robię farsz kapustny tak:
1/2 kg kiszonej kapusty - odsączona, jak tylko mocno się da, dość drobno posiekana, na patelnię z gorącym olejem. Żeby się nie przypaliła i trochę dla smaku kapustkę podlewamy wg. uznania rosołkiem W tym czasie drobno kroję świeży boczek i pdsmażam go na drugiej patelni. Jak się pdsmaży to trafia do kapustki, a na patelni po boczku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę (do zeszklenia). Ona oczywiście też ląduje w kapustce. Całość doprawiamy pieprzem (solą zazwyczaj już nie potrzeba, rosołek zrobił swoje, poza tym kiszonka jest już wystarczająco słona; chyba, że ktoś lubi), ewentualnie można podsypać łyżeczką cukru (ma wtedy delikatniejszy smak) i dodaję świeży, drobno posiekany koperek. Lekko przestudzony farsz mielimy w maszynce do mięsa (sitko o grubych oczkach) i dodajemy 1 jajko ugotowane na twardo.
Z ciasta ziemniaczanego robimy palcuszki mniej więcej wielkości dłoni, nakładamy farsz i zawijamy - mi z tego wychodzą podłużne bułeczki. Kładziemy je na wysypaną mąką blaszkę i pieczemy ok. 1/2 godz. w temp. ok. 200°C. Najlepiej smakują zapijane barszczem czrwonym. Mniamuśne Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jkrych




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kliny/k.poznania

PostWysłany: Pią 23:29, 10 Lis 2006    Temat postu:

o madonna, maja , głodna się zrobiłam !!!!!!!!od samego czytania się tyje. zrobię.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 9:34, 12 Lis 2006    Temat postu:

Ojejku Kakory.
Może ktoś wie co to jest mamałyga?

Bardzo dobra potrawa- może być wigilijna.

Pstrag na surowo:
1szt pstraga ok. 1kg
Sól, pieprz, cytryna,ziele angielskie , listek bobkowy i dużo natki pietruszki lub kopru - co kto woli.

Pstraga filetujemy. Od strony mięsa solimy pieprzymy, dodajemy ziela i listka bobkowego, dużo natki pietruszki lub kopru( ja wolę koper) skrapiamy cytryną.
Filety nakładamy na siebie- skóra na mięso , szczelnie zawijamy w lnianą szmatkę i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie czyścimy z przypraw i cienko-jak wędzonego łososia- "skroiwujemy"
Swieży chlebek z masłem + pstrag - rarytas.

Następna potrawa wigiljną, którą sporzadzam jest bigos z karpia.

1.Pół na pól kapusty kiszonej i kapusty białej surowej
2. Karp ()wagowo 30% kapusty)
3. Przyprawy

Kapustę białą szatkujemy i do gara. Kapuste kiszoną do drugiego gara ( po ugotowaniu odlewamy wodę i zawarty w niej kwas)
Po ugotowaniu kapusty mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy według uznania.
Karpia filetujemy,polewamy sokiem z cytryny(wyganiamy zapach mułu) i dodajemy typowe dla ryb przyprawy. Zostawiamy na ok. 2 godz. Następnie karpia kroimy na kostki 1(do 1,5) x1x1cm. Moczymy w jaju i mące, smażymy na głębokim oleju.
Po usmażeniu karpia wkładamy go do przygotyowanej kapusty i delikatnie mieszamy. Podajemy na stół. Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andrzej




Dołączył: 18 Wrz 2006
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 10:06, 12 Lis 2006    Temat postu:

Aneks do porzedniego postu.
Ponieważ każdy bigos zmienia pogodę - zwiększa się siła i ilość wiatrów należy po jego spożyciu wypić kieliszek wódki jachtowej.

Trunek jachtowy.

Do dowolnej białej wódki ( ważne jest tylko pewne żródło pochodzenia) na każde 100gram dodaję się jedna kropelkę amolu i już.

Wiatry zmieniają siłę, kierunek i trącą jałowcem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum prywatne forum rodzinne Strona Główna -> Nasze przepisy kulinarne :) Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin